• DSC01752
  • Cursusadv. foto 5 kan.
  • DSC01745

Snel contact

T +31 (0) 20 - 641 65 66
E info@hjvanmill.nl

 

De Anatomie van de kiesKies

 

 

Verschillende lagen

 

Om te begrijpen wat een kanaalbehandeling inhoudt, is het goed om iets van de anatomie van de kies te weten. Tanden en kiezen zijn opgebouwd uit verschillende lagen. De buitenste, de harde glazuurlaag, heeft een beschermende functie.

 

Daaronder ligt de dentinelaag. Binnen de dentine bevindt zich het zachte pulpaweefsel, dit is het weefsel waarin het zenuwstelsel en bloedvaatjes zich bevinden.

Door een kleine opening aan elke wortelpunt staan deze in verbinding met de rest van het bloedvaten en zenuwstelsel in uw lichaam.

Het pulpaweefsel is belangrijk voor de voeding en ontwikkeling van de kies. Als dit pulpa weefsel is ontstoken zorgen de bacterien in dit ontstoken weefsel voor botafbraak.

Bij een wortelkanaalbehandeling wordt dit ontstokenweefsel zorgvuldig verwijderd en de kanalen goed schoongespoeld en geshaped en gevuld, waarna na enige tijd weer gezond botingroei zal ontstaan. Het zal verstandig zijn om als de nacontrole na drie maanden heeft plaatsgevonden en de prognose verder goed is, de kies door uw tandarts te laten voorzien van een beschermende kroon.